8 Ekim 2012 Pazartesi

Tunceli'deki Ev Sıkıntısı

 Evet arkadaşlar biraz da Tunceli deki ev sıkıntısından bahsetsek iyi olur. 2008 yılında faaliyete geçen Tunceli Üniversitesi her geçen yıl bölüm sayısını ve öğrenci nüfusunu hızla arttırmaya devam ediyor. Yeni bölümler açılıyor, yeni öğrenciler geliyor. Haliyle şehir küçük olduğu için ve nüfusa oranlandığında konut-barınma alanı sayısı kısıtlı olduğu için bazı problemlere yol açıyor bu durum.

 6 bine yakın nüfusu olan Tunceli Üniversitesinin bulunduğu bu doğa harikası minik sevimli şehirde 1 tane devlet yurdu var ve kapasitesi 1000 kişidir. 1 adet de özel yurt vardır. Özel yurdun kapasitesi 150 kişi civarındadır. Yani anlayacağınız 5.500 kişi civarında öğrenci dışarıda kalmıştır.Öğrenciler küçük olmasından dolayı  yurtların olmamasına hoşgörü ile yaklaşıyor. Ancak bunu bazı çıkarcı ev sahipleri çok güzel kullanıyorlar. Normal şehir piyasasına bakarsak olması gereken fiyat 400 Lira civarında iken 900-1000 Lira talep eden ev sahibi sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.Hali ile barınma imkanlarının kısıtlı olmasından dolayı öğrenciler bu evlerde bu fiyatlarla kalmak zorunda bırakılıyorlar.İşin bir vahim tarafı da üniversiteyi yeni   kazanan öğrenciler dışarıda kalıyor ve bilmedikleri memlekette böyle bir durumla karşılaştıkları için okulu bırakıp tekrar dönüyorlar.

  Ayrıca ev sahiplerinin garip istekleri de dikkat çekiyor. 6 aylık peşin kira, haftada bir ev kontrolü, kira fiyatının uç fiyatta olmasına rağmen maksimum 3 kişi kalma izni, misafire kesinlikle izin vermeme, talimatlara aykırı kira zamları, öğrenciyle kira kontratı imzalamayıp sudan bahanelerle bir günde evden çıkartma gibi garip istekleri de var.

 Yazdığım tüm bu olumsuzluklara rağmen hala olaya el atan yok. Kendi sorumluluğunda olması gereken bu sorun rektör tarafından görmemezlikten geliniyor. Hatta öğrencileri kıracak bir şekilde " Tunceli de barınma sorunu abartılıyor" şeklinde medya ya açıklamalarda bulunuyor. Oysaki öğrenciler barınma konusunda şaka yapmıyor.

 Bu duruma yetkili bir vatandaşımızın el atması gerekiyor. Yoksa Tunceli öğrencilerinin geleceği pek de parlak gözükmüyor. Çünkü bu sorunlara rağmen üniversite de ek kontenjanlar açılmaya devam ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder